Суші - традиційна японська страва, в основі якої рис і риба. Спочатку вона була зовсім іншою. Раніше в Японії суші називалися рибні заготовки в рисі. Крупа використовувалася як консервант. Вживали тільки рибу. У такому вигляді, в якому суші знають зараз, вони з'явилися на початку минулого століття. Однак часто під цією назвою мають на увазі два різновиди страви: суші і роли. Це не одне й те саме. У чому різниця між суші і ролами?
Необхідні інгредієнти для цих делікатесів однакові. У чому різниця суші і ролів? Розрізняються додаткові компоненти та форма подачі. Суші - це маленька об'ємна основа у формі котлети з рису з рибою поверх неї, обв'язана водоростю норі.
Роли відрізняються за зовнішнім виглядом і технологією приготування. На водорість норі укладають рис, на нього рибу, сир, огірки, авокадо та інші інгредієнти. Все разом скручують і нарізають. Виходять маленькі рулетики. Для багатьох людей зі словом суші асоціюються саме роли. Їх зручніше їсти і вони виглядають незвично.
Роли також бувають різних видів і форм. Міняють місцями шари продуктів і додають нестандартні інгредієнти. Види ролів:
В основі суші та ролів використовують такі продукти:
У чому різниця між суші і ролами в складі? Роли бувають веганськими, без м'яса або риби. Суші ж немислимі без сирої або солоної риби. Можна купити теплі роли - запечені. Також вони бувають смаженими. Суші ж подаються або сирі, або запечені в духовці. Також до ролів можуть додавати м'ясо, в деяких видах використовують навіть прості крабові палички. Суші ж роблять з делікатесних морепродуктів: сьомги, тунця, угря, восьминога, лосося або королівської креветки. У роли додають більше рису, а в суші домінує риба та інші морепродукти. Ці відмінності дають те, що на смак страви виходять дуже різними.
Зробити суші нескладно. Головне, щоб рис добре зчепився, і основа з нього не розсипалася, а тримала форму. Її формують руками, змоченими у воді безпосередньо перед тим, як подавати суші на стіл. Зверху укладають рибу і перев'язують водоростями. В оригінальних суші використовують сиру рибу. Зазвичай овочі і сир не додають. Але є різні варіанти. Суші в ідеалі повинні бути такими ж теплими, як температура тіла. Тоді ця страва повністю розкриває свій смак.
Чим відрізняються роли, так це тим, що їх готувати значно складніше:
Роли можна приготувати заздалегідь. Вони будуть тримати форму. Роли їдять цілими, перед цим окунувши шматочок в соєвий соус. Їх не потрібно відкусувати.
Найчастіше суші продають по одній штуці. Можна вибрати декілька видів. Роли запаковують невеликими наборами, оскільки один рулет ділять на кілька шматочків. Роли і суші можна купити як сети - набори з декількох їх видів і комбінацій смаків.
Також розрізняється те, в якому посуді подають ці дві страви. Суші укладають в овальний посуд. Роли поміщають у прямокутні тарілки або коробочки. Додаткові інгредієнти до суші більш прості: соєвий соус і маринований імбир, васабі. До ролів крім цього подають різні інші соуси, топінги.
Неможливо сказати однозначно, оскільки навіть кожен вид ролів або суші розрізняється і знаходить своїх шанувальників. Що стосується практичності, роли їсти зручніше. Вони щільно скручені, добре тримають форму. Їх не складно брати паличками, обмакувати соєвий соус. Якщо роли зроблені правильно, вони при цьому не будуть розламуватися і розвалюватися. Суші ж тримають форму не так добре. Їх складніше їсти, якщо немає досвіду, щоб спритно управлятися паличками.
Оскільки в суші домінує риба, вони більше сподобаються любителям морепродуктів. Якщо ж хочеться навчитися користуватися паличками, краще вибрати роли.
Суші і рол - це вишуканий делікатес, улюблений у багатьох країнах світу. Раніше в Японії суші їли в основному бідні люди, тому що їхні основні інгредієнти, - риба і рис, найдоступніші там продукти. Тепер же суші - це елітна страва навіть в Японії. Професійні сушисти навчаються там 3 роки, протягом яких освоюють всі тонкощі їх приготування. Цікаво, що роли вперше приготували не в Японії, а в дорогому ресторані в Лос-Анджелесі, США. Така практична модифікація дуже полюбилася багатьом людям.
Що стосується поживності, у ролів вона вища. У них часто додають вершковий сир, ікру і копчений угорь - дуже калорійні продукти. У суші ж менше жиру, це більш дієтична страва. Однак існує багато варіантів ролів зі зниженою калорійністю.