Кошик
Тут пусто.
Додайте страву у корзину
Час читання: 13хв

Суші та роли: в чому різниця між суші та ролами

Суші - традиційна японська страва, в основі якої рис і риба. Спочатку вона була зовсім іншою. Раніше в Японії суші називалися рибні заготовки в рисі. Крупа використовувалася як консервант. Вживали тільки рибу. У такому вигляді, в якому суші знають зараз, вони з'явилися на початку минулого століття. Однак часто під цією назвою мають на увазі два різновиди страви: суші і роли. Це не одне й те саме. У чому різниця між суші і ролами?

Суші і роли: різниця

Необхідні інгредієнти для цих делікатесів однакові. У чому різниця суші і ролів? Розрізняються додаткові компоненти та форма подачі. Суші - це маленька об'ємна основа у формі котлети з рису з рибою поверх неї, обв'язана водоростю норі.

Роли відрізняються за зовнішнім виглядом і технологією приготування. На водорість норі укладають рис, на нього рибу, сир, огірки, авокадо та інші інгредієнти. Все разом скручують і нарізають. Виходять маленькі рулетики. Для багатьох людей зі словом суші асоціюються саме роли. Їх зручніше їсти і вони виглядають незвично.

  • Види суші:
  • Нігірі - це той самий класичний варіант суші, коли риба покладена на прямокутник з рису.
  • Гункан - суші, в яких рис обертають водоростю і зверху укладають начинку з риби та інших інгредієнтів.
  • Сашимі - суші, в яких зовсім немає рису. В їх основі риба або молюски.
  • Темаки - це найскладніша конструкція суші. Начинку загортають у водорості у форму конуса. Їх непросто їсти паличками.
  • Тирасидзусі - суші, популярні в Японії. Це тарілка з рисом, в яку додані морепродукти та овочі.
  • Осідзусі - це пресовані суші. Рису надається форма, що нагадує маленьку коробочку або шкатулку. Зверху вкладається риба. Начинка також може бути всередині рису.
  • Наредзусі - найбільш нестандартний вид суші, рецепт старовинний. Його особливість у тому, що використовується риба, яка перебродила. Її витримували близько півроку. Такий консервований продукт робить цей вид суші пікантним і залишає незвичайний післясмак. Справжні Наредзусі, швидше за все, можна спробувати тільки в Японії.
  • Темарі - суші незвичайної форми. Рис формують у кульки вручну, застосовують поліетиленову плівку для створення гладкості поверхні. Їх обертають рибою.

Роли також бувають різних видів і форм. Міняють місцями шари продуктів і додають нестандартні інгредієнти. Види ролів:

  • Хосомаки - це маленькі рулетики. Начинкою може бути не тільки морська риба, а й курка, прісноводна риба, різні морепродукти. Рулет Хосомаки нарізають не тільки рівно, а й під кутом, щоб у шматочків була незвичайна форма. У них обов'язково водорость знаходиться з зовнішнього боку.
  • Футомакі - для любителів великих ролів. Начинка може складатися з будь-яких продуктів, навіть таких овочів, як помідори, цибуля, редис. Використовується риба, кальмари і молюски, ікра, гриби. Прикрасою може бути зелень.
  • Урамаки - це незвичайні роли. У них оболонка складається з рису, а водорості і начинка знаходиться всередині рулету. Домінуючий продукт в Урамаки - рис. Начинки небагато, щоб роли не розсипалися. Рис зверху прикрашають нарізаними шматочками рибного філе лосося. Урамаки виглядають дуже апетитно завдяки такому помаранчевому обрамленню. Також зверху укладають огірок або авокадо у вигляді смужки.
  • Спринг-роли - це оригінальна комбінація інгредієнтів. Начинка і водорості всередині, зверху рис, обернутий яєчним омлетом томаго, рисовим папером або млинцем.
  • Каппамаки - рулет з рису, і огірка, загорнутий в лист норі.
  • У ролах Негіторо використовують сирий тунець, нарізаний дрібними шматочками, японську зелену цибулю ніге і рис.

Що в складі суші і ролів

В основі суші та ролів використовують такі продукти:

  • Рис, у якого високий вміст клейковини. Завдяки цьому основа для суші або рол тримає форму.
  • Японський оцет з рису.
  • Сіль і цукор для заправки.
  • Морепродукти: форель, креветки, тунець, угорь.
  • Сир Філадельфія, вершковий сир.
  • Овочі: огірки, авокадо.
  • Водорость норі - це обов'язковий інгредієнт для суші і ролів. Вона не тільки служить обгорткою, але й надає страві ніжний морський смак.

У чому різниця між суші і ролами в складі? Роли бувають веганськими, без м'яса або риби. Суші ж немислимі без сирої або солоної риби. Можна купити теплі роли - запечені. Також вони бувають смаженими. Суші ж подаються або сирі, або запечені в духовці. Також до ролів можуть додавати м'ясо, в деяких видах використовують навіть прості крабові палички. Суші ж роблять з делікатесних морепродуктів: сьомги, тунця, угря, восьминога, лосося або королівської креветки. У роли додають більше рису, а в суші домінує риба та інші морепродукти. Ці відмінності дають те, що на смак страви виходять дуже різними.

Чим відрізняються суші та роли у приготуванні

Зробити суші нескладно. Головне, щоб рис добре зчепився, і основа з нього не розсипалася, а тримала форму. Її формують руками, змоченими у воді безпосередньо перед тим, як подавати суші на стіл. Зверху укладають рибу і перев'язують водоростями. В оригінальних суші використовують сиру рибу. Зазвичай овочі і сир не додають. Але є різні варіанти. Суші в ідеалі повинні бути такими ж теплими, як температура тіла. Тоді ця страва повністю розкриває свій смак.

Чим відрізняються роли, так це тим, що їх готувати значно складніше:

  • На циновку з бамбука кладуть лист норі. 
  • Зверху розподіляють рис однорідним шаром. Якщо не укласти його рівно, форма буде неправильною, з вм'ятинами або випуклостями.
  • Рівномірно розподіляють інші інгредієнти начинки: рибу, шматочки овочів і сир.
  • Також важливо додавати в рис соус, зварений з рисового оцту, солі, цукру і водорості норі. Він сприяє тому, щоб трималася форма і надає страві ніжний специфічний аромат. Небажано замінювати рисовий оцет звичайним. На крайній випадок застосовують яблучний оцет, однак він володіє специфічним фруктовим присмаком, що не завжди гармонує з іншими інгредієнтами ролів.
  • Коли начинка покладена, скручують рулет, застосовуються спеціальну цинівку з бамбука. Це вимагає досвіду і практики. Стежать, щоб нічого не висипалося з водоростей. Тому важливо правильно розрахувати тиск: не зім'яти начинку, але й уникнути утворення пустот, через які вона може висипатися.

Роли можна приготувати заздалегідь. Вони будуть тримати форму. Роли їдять цілими, перед цим окунувши шматочок в соєвий соус. Їх не потрібно відкусувати.

Чим відрізняється подача ролів і суші

Найчастіше суші продають по одній штуці. Можна вибрати декілька видів. Роли запаковують невеликими наборами, оскільки один рулет ділять на кілька шматочків. Роли і суші можна купити як сети - набори з декількох їх видів і комбінацій смаків.

Також розрізняється те, в якому посуді подають ці дві страви. Суші укладають в овальний посуд. Роли поміщають у прямокутні тарілки або коробочки. Додаткові інгредієнти до суші більш прості: соєвий соус і маринований імбир, васабі. До ролів крім цього подають різні інші соуси, топінги.

Що смачніше: суші чи роли?

Неможливо сказати однозначно, оскільки навіть кожен вид ролів або суші розрізняється і знаходить своїх шанувальників. Що стосується практичності, роли їсти зручніше. Вони щільно скручені, добре тримають форму. Їх не складно брати паличками, обмакувати соєвий соус. Якщо роли зроблені правильно, вони при цьому не будуть розламуватися і розвалюватися. Суші ж тримають форму не так добре. Їх складніше їсти, якщо немає досвіду, щоб спритно управлятися паличками.

Оскільки в суші домінує риба, вони більше сподобаються любителям морепродуктів. Якщо ж хочеться навчитися користуватися паличками, краще вибрати роли.

Суші і рол - це вишуканий делікатес, улюблений у багатьох країнах світу. Раніше в Японії суші їли в основному бідні люди, тому що їхні основні інгредієнти, - риба і рис, найдоступніші там продукти. Тепер же суші - це елітна страва навіть в Японії. Професійні сушисти навчаються там 3 роки, протягом яких освоюють всі тонкощі їх приготування. Цікаво, що роли вперше приготували не в Японії, а в дорогому ресторані в Лос-Анджелесі, США. Така практична модифікація дуже полюбилася багатьом людям.

Що стосується поживності, у ролів вона вища. У них часто додають вершковий сир, ікру і копчений угорь - дуже калорійні продукти. У суші ж менше жиру, це більш дієтична страва. Однак існує багато варіантів ролів зі зниженою калорійністю.

Написати нам speech-bubble-7-outline