Кошик
Тут пусто.
Додайте страву у корзину
Час читання: 11хв

Що таке комбуча або чайний гриб: користь і шкода

Приємний кисло-солодкий напій, схожий на квас, але зі смаком чаю – це комбуча. У нього екзотична назва, але він знайомий багатьом під іншою назвою. Розглянемо, що таке комбуча, особливості цього напою. Вона алкогольна чи ні? У чому користь і шкода комбучі?

Що таке комбуча і який її склад

Комбуча – це знайомий багатьом чайний гриб. Напій набуває своїх властивостей, коли ацетобактерії і дріжджові грибки переробляють зелений або чорний чай з цукром. При цьому зберігаються всі корисні властивості рослин. По суті, комбуча – це ферментований чай.

Точний склад мікроорганізмів і речовин комбучі невідомий. Він може бути різним залежно від мікрофлори в місцевості, де вирощувалися кущі чаю, і де ферментувався напій. Однак, основні компоненти, що надають чайному грибу корисні властивості, виявлені.

За зовнішнім виглядом чайний гриб схожий на медузу. Дріжджі в його складі розщеплюють вуглеводи, а оцтові бактерії переробляють етанол в кислоту. У цьому процесі утворюється вуглекислий газ. Напій виходить кисло-солодкого смаку, газований. Він схожий на квас.

Властивості комбучі залежать від різних особливостей процесу приготування:

  • Температура, тривалість обробки впливає на кількість антиоксидантів, біологічно активних сполук.
  • При тривалій ферментації утворюється більше фенольних сполук, яблучної і винної кислоти, вітамінів групи В. Найвища антиоксидантна активність була помічена біля напою з чайного гриба на зеленому чаї. Ферментація проходила при температурі 25-30 ° протягом 6-7 днів.
  • Протидіабетичні можливості зеленого чаю були високими в напої при концентрації цукру в 10% і тривалості ферментації в 14 днів.

Комбуча алкогольна чи ні? Вона містить етанол у кількості приблизно 5,5 г на літр. Комбуча не вважається алкогольним напоєм. Однак, тим, кому повністю протипоказаний алкоголь, краще відмовитися від чайного гриба. Також не бажано пити комбучу у великих кількостях, якщо треба вести машину.

Як часто можна пити комбучу

Чайний гриб краще пити окремо від їжі з інтервалом в 1-3 години. Також цей напій можна вживати через годину-півтори після їжі. Рекомендована кількість комбуч - 100-300 мл не частіше, ніж 3 рази на добу. Для кожної людини норма індивідуальна. Вона залежить від кислотності шлунка, ваги, загального раціону харчування.

У чому користь комбучі

Напій, отриманий з чайного гриба, називають еліксиром молодості через його властивості. Комбуча складається з комплексу цінних речовин:

  • оцтової, молочної, щавлевої і глюконової кислоти;
  • ферментів - каталази, амілази, ліпази і протеази;
  • ліпідів;
  • хлорофілу;
  • вітамінов С, PP, D, В;
  • дубильних і смолистих речовин;
  • кофеїну;
  • глікозидів, альдегідів та ін.

Бактерії, які містяться в комбучі, мають антибіотичні властивості. Оцтова кислота і катехіни пригнічують дії шкідливих мікроорганізмів. Найбільший антибактеріальний ефект саме у комбучі із зеленого чаю. Антиоксидантні властивості напою проявляються завдяки поліфенолам чаю, особливо флавоноїдам, вітаміну С і ферментам.

В одному з досліджень у культурі комбучі, ферментованої протягом 10 днів, виявили аж 127 фенольних сполук. Такі флавоноїди сприяють тому, що клітини активно відновлюють пошкодження, знижуються запалення. Якщо вживати комбучу регулярно, вона зменшує токсичне забруднення печінки і служить гепатопротектором.

Комбуча корисна для органів шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи. Також цей напій покращує загальний стан здоров'я. Розглянемо детальніше, як комбуча впливає на організм людини.

Комбуча і шлунково-кишковий тракт

Як чайний гриб покращує травлення:

  • Напій стимулює вироблення шлунково-кишкового соку.
  • Ферменти зменшують навантаження на підшлункову залозу.
  • Комбуча містить вітамін С та інші речовини, які знижують зростання патогенних мікроорганізмів у кишечнику. Цей напій створює відповідні умови для корисної мікрофлори.
  • Після вживання комбучі тривалий час в організмі краще виробляється слиз, що обволокує шлунок. Це зменшує ризик розвитку виразки і гастриту, знімає запалення.
  • Комбуча містить м'яку клітковину, яка збирає токсичні речовини і виводить з організму. Це сприяє нормалізації стільця, зменшенню бродіння і здуття.

Комбуча і серцево-судинна система

Чайний гриб покращує роботу серця і судин:

  • Знижується артеріальний тиск.
  • Стінки судин тонізуються, знімається запалення.
  • Покращується мікроциркуляція судин.
  • Зменшується концентрація шкідливого холестерину.

Комбуча і загальне оздоровлення людини

Цей напій позитивно впливає на роботу багатьох органів і систем організму, покращує самопочуття. Комбучу можна трохи нагріти і випити перед сном. Тоді проявляється її заспокійливий і снодійний ефект. Чайний гриб підвищує гемоглобін, допомагає знижувати рівень цукру в крові і спалювати зайві калорії.

Шкода комбучі

На даний момент немає наукових підтверджень негативного впливу чайного гриба на організм людини. Дослідження на щурах протягом 90 днів не показало жодних ознак токсичності комбучі. Також Управління санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів у США (FDA) проводило тестування і зробило висновок, що чайний гриб безпечний для вживання людьми. Центр з контролю профілактики захворювань США (CDC) підтвердив, що щоденне вживання 100 г комбучі не несе ризику для здоров'я. Однак, досліджень цього напою щодо його можливої шкоди ще недостатньо.

При приготуванні та зберіганні комбучі важливо дотримуватися гігієни, використовувати чисту воду, свіжу заварку і дотримуватися технології. Тоді, швидше за все, склад напою буде без патогенів.

Протипоказання до вживання комбучі

Комбучу вживають з обережністю при таких захворюваннях і станах:

  • підвищена кислотність шлунка;
  • виразка шлунка;
  • чутлива і слабка емаль зубів;
  • підагра;
  • підвищений вміст грибків в організмі, грибок на нігтях та в інших областях тіла;
  • гострі патології печінки;
  • індивідуальна непереносимість будь-якого компонента.

Хоча комбуча корисна для печінки, іноді вона може викликати поразку цього органу і прояви жовтяниці. Так відбувається з різних причин: через сильну інтоксикацію печінки ліками, алкоголем, вміст у комбучі будь-яких додаткових токсичних речовин. Вони можуть потрапляти в напій з неякісного чаю або води.

Щоб звести ризик виникнення негативних ефектів від вживання комбучі, важливо не пити його занадто багато. Якщо після чайного гриба проявляються якісь неприємні відчуття в області ЖКТ, краще відмовитися від неї. При труднощах з травленням варто проконсультуватися з лікарем перед вживанням комбучі.

Чому напій «чайний гриб» називається «комбуча»

Дослідники вважають, що вперше ферментований чай почали готувати в східній Азії в 220 році до нашої ери, оцінивши його терапевтичний ефект. Однак вперше він з'явився на північному сході Китаю в Маньчжурії. Його навіть називали засобом безсмертя за детоксикаційні та енергетичні властивості. Потім чайний гриб став популярний в Японії. У 414 році до нашої ери його привіз з собою лікар на ім'я Комбу. Він лікував чайним грибом проблеми з травленням у імператора Інке. Звідси і пішла назва напою «комбуча».

Написати нам speech-bubble-7-outline