Від того, як приготований рис, залежить, чи суші триматимуть форму. Також він впливає на їхню консистенцію всередині. Розглянемо, як правильно варити рис для суші та ролів декількома способами, приклади пропорцій води та крупи. У якому посуді його варять? Що потрібно, щоб рис для ролів був ідеальним? Чи можна зробити рис для суші без рисового оцту?
Перед тим, як варити рис для суші та ролів, визначимося, яка крупа для цього підійде. Звертають увагу на такі характеристики:
Вибирають спеціальний рис для суші. Ціна на нього вища, ніж на звичайну крупу. Однак, від якості цього продукту залежить, чи вдасться згорнути роли, і чи збережуть вони форму. Важливо пам'ятати, що навіть дорогий та якісний довгозерновий рис не підійде для суші. У ньому мало крохмалю, і він не триматиметься у ролі.
Види рису для суші:
Інший важливий чинник – це підготовка рису перед варінням. Його ретельно промивають 5-7 разів, щоб видалити пил, різні частинки сміття та лушпиння. Це потрібно робити до прозорості води, щоб не утворювалося слизу, і рис був білим. Для миття застосовують холодну проточну воду.
Успіх багато в чому залежить від того, який використовується посуд.
Якщо варити рис у каструлі, то у чавунній та з товстим дном. Бажано, щоб вона мала прозору кришку. Через неї можна спостерігати, чи ввібралася рідина.
На дно каструлі можна покласти силіконовий килимок, щоб нижній шар рису не пригорів. Всипають у ємність вже промиту крупу. Можна додати туди лист норі, щоб надати крупі морського аромату. А коли вода ось-ось закипить, морську капусту забирають.
При варінні рису для суші слідують таким рекомендаціям:
Деякі фахівці по суші додають трохи більше рідини. Якщо використовують 200 г крупи, наливають 250 г води. Все це поміщають у каструлю, яка має товсте дно. Після закипання на приготування крупи потрібно приблизно 15 хвилин. Вода випаровується та вбирається в рис. При цьому способі відкривати кришку та помішувати рис не можна. Інакше рис стане кашоподібним, непридатним для ролів.
Декілька варіантів співвідношення рису та води:
Якщо рис крупний, краще взяти 600 мл води. Вона вбиратиметься у крупу більш тривалий час, і тому рідини випарується також більше.
Щоб зварити рис для суші, беруть інші пропорції. Хтось використовує на 250 г рису 275 мл води та 25 мл оцту. Деякі кухарі варять рис для суші у співвідношенні 1:1,5.
Як бачимо, існує багато пропорцій та технологій приготування рису для суші. Відразу в домашніх умовах вгадати ідеальне співвідношення дуже непросто. Особливо якщо немає досвіду зовсім. Також кожен тип рису від різних виробників може мати різні властивості. Тому найнадійніше – замовити готові суші в онлайн-ресторані. Не доведеться думати, як правильно варити рис для суші в домашніх умовах. Фахівці вже скуштували різні види рису та технології і зупинилися на найкращих. Завдяки цьому вони отримують ідеальний рис для роллов.
Якщо хочеться поекспериментувати з приготуванням суші самостійно, розглянемо кілька способів, як варять рис для роллов. Це допоможе підібрати відповідний посуд з того, що є вдома.
Вважається, що рис після мультиварки виходить розсипчастий та липкий. Тобто такий, яким він має бути. Хоча технологія не є складною, не все так просто з результатом.
Спосіб застосування мультиварки, щоб зробити рис для роликів:
Хоч би скільки було рецептів приготування рису в мультиварці, завжди є ризик, що не вийде. Режими з однаковою назвою можуть бути різними за тривалістю в різних моделях мультиварок. Також і рис за своїми властивостями не однаковий. Тому приготування рису для суші у мультиварці – це експеримент. Важливо бути готовим, що рис може вийти недовареним і сухим, або занадто вологим і кашоподібним.
Використовують такі види посуду та технології приготування:
Роли з рисовим оцтом набувають яскравого, насиченого аромату. Однак, основна роль оцту в рисі для суші – збільшити клейкість і зберегти її після остигання рису.
Щоб приготувати заправку для рису на 1 кг, знадобиться:
Особливість рисового оцту в ніжному кисло-солодкому смаку. Він не має різкості, яка б перебивала аромат інших інгредієнтів.
Для приготування заправки змішують рисовий оцет, сіль та цукор і ставлять на вогонь. Суміш добре нагрівають, але не допускають закипання. Потрібно помішувати склад, поки сіль та цукор не розчиняться. Коли заправлення стає прозорим, вогонь можна вимикати.
Якщо використовуються водорості, то, як тільки готова заправка, в неї кладуть один лист і накривають кришкою. Через 10 хвилин його дістають.
Коли і рис, і заправка остигли, їх змішують силіконовою або дерев'яною лопаткою. Це важливо робити дуже акуратно, щоб рис не розім'явся і не перетворився на клейку масу.
Однак, рисовий оцет не скрізь легко знайти. І коштує він значно дорожче за інші види цієї приправи. Чи можна замінити рисовий оцет звичайним? Це буде невдалою заміною, оскільки у звичайного столового оцту різкий запах і дуже кислий смак. Через відсутність інших варіантів його можна розбавити 1:1 з водою, змішати з невеликою кількістю цукру. Однак, все одно кислота відчуватиметься гостро, якщо в суші рис із звичайним оцтом.
Рисовий оцет можна замінити яблучним оцтом. У нього фруктовий смак та менш різкий запах. Однак, він може бути сильним і перебивати аромат риби та соусів. У рису з яблучним оцтом специфічний присмак. На 100 мл яблучного оцту беруть 4-5 столових ложок цукру та 1,5-2 чайні ложки солі.
Важливо враховувати, що це дуже ризикований експеримент. Найчастіше в рисі недостатньо клейковини, щоб вона скріплювала масу в охолодженому вигляді. Велика ймовірність, що при остиганні роли розсипляться, якщо в них не буде рисового оцту.
Тому, щоб приготувати рис для ролів без оцту, необхідно взяти крупу з максимальною кількістю клейковини. У такому разі слідують таким етапам приготування:
Як бачимо, приготувати ідеальний рис для суші дуже непросто. Потрібно правильно вибрати рис, пропорцію води, технології приготування. Завжди є ризик, що рис перетвориться на кашу або буде занадто сухим. Щоб не розчаруватися та отримати задоволення від ролів, а особливо якщо очікуються гості, краще замовити готові суші.
На нашому сайті доступні такі види цієї страви:
У кожному вигляді ролів від онлайн-ресторану “Вилки-палки” рис ідеально тримає форму, у нього м'яка консистенція. Наші майстри підібрали найбільш відповідні види крупи та технологію приготування. Ми використовуємо справжній рисовий оцет, завдяки цьому суші немає різкого запаху і кислоти.
Щоби суші опинилися на столі, не доведеться виходити з дому чи офісу. Ми доставляємо суші Одесою. Всі подробиці та актуальну інформацію можна дізнатись на нашому офіційному сайті.