Кошик
Тут пусто.
Додайте страву у корзину
Час читання: 18хв

Як варити рис для суші правильно

Від того, як приготований рис, залежить, чи суші триматимуть форму. Також він впливає на їхню консистенцію всередині. Розглянемо, як правильно варити рис для суші та ролів декількома способами, приклади пропорцій води та крупи. У якому посуді його варять? Що потрібно, щоб рис для ролів був ідеальним? Чи можна зробити рис для суші без рисового оцту?

Який потрібнен рис для ролів

Перед тим, як варити рис для суші та ролів, визначимося, яка крупа для цього підійде. Звертають увагу на такі характеристики:

  • Бажано, щоб рис був круглозерним. У ньому більше крохмалю, який дозволяє формувати з відвареного рису роли правильної форми.
  • Крупинки мають бути однакового розміру, колір винятково білий.
  • У крупі не повинно бути жовтизни, тріщин, сколів, лушпиння.

Вибирають спеціальний рис для суші. Ціна на нього вища, ніж на звичайну крупу. Однак, від якості цього продукту залежить, чи вдасться згорнути роли, і чи збережуть вони форму. Важливо пам'ятати, що навіть дорогий та якісний довгозерновий рис не підійде для суші. У ньому мало крохмалю, і він не триматиметься у ролі.

Види рису для суші:

  • Рис Жасмин має високу клейкість. У нього зерна круглої форми, прозора структура і легкий аромат, що нагадує запах квітів жасмину. Він добре поєднується з морепродуктами та гострими соусами.
  • Японський рис для суші – це білі короткі та округлі зерна. Вони клейкі, але не розварюються у в'язку кашу.
  • Рис для суші в пакетиках поділено на порції за вагою. Його зручно використовувати. Він пройшов додаткове очищення. Завдяки цьому не потрібно так довго промивати крупу так, як звичайний рис.

Інший важливий чинник – це підготовка рису перед варінням. Його ретельно промивають 5-7 разів, щоб видалити пил, різні частинки сміття та лушпиння. Це потрібно робити до прозорості води, щоб не утворювалося слизу, і рис був білим. Для миття застосовують холодну проточну воду.

Як правильно варити рис для суші

Успіх багато в чому залежить від того, який використовується посуд. 

Якщо варити рис у каструлі, то у чавунній та з товстим дном. Бажано, щоб вона мала прозору кришку. Через неї можна спостерігати, чи ввібралася рідина.

На дно каструлі можна покласти силіконовий килимок, щоб нижній шар рису не пригорів. Всипають у ємність вже промиту крупу. Можна додати туди лист норі, щоб надати крупі морського аромату. А коли вода ось-ось закипить, морську капусту забирають.

При варінні рису для суші слідують таким рекомендаціям:

  • Рис у каструлі заливають холодною водою. Співвідношення має бути 1:1. 
  • Вода має покривати рис приблизно на ширину двох пальців. 
  • Сіль та спеції не додають.
  • Каструлю ставлять на середній вогонь.
  • Посуд має бути накритий кришкою. Її у процесі варіння не можна піднімати. Навіть після приготування не знімають кришку 15 хвилин.
  • На приготування крупи потрібно 20 хвилин. Рис повинен вийти пружним і м'яким.

Деякі фахівці по суші додають трохи більше рідини. Якщо використовують 200 г крупи, наливають 250 г води. Все це поміщають у каструлю, яка має товсте дно. Після закипання на приготування крупи потрібно приблизно 15 хвилин. Вода випаровується та вбирається в рис. При цьому способі відкривати кришку та помішувати рис не можна. Інакше рис стане кашоподібним, непридатним для ролів.

Як варити рис для суші: пропорції

Декілька варіантів співвідношення рису та води:

  • 1 кг рису вимагатиме 1,2 л води;
  • на 500 г рису беруть 600 мл води;
  • на 400 г рису знадобиться 500-600 мл води. 

Якщо рис крупний, краще взяти 600 мл води. Вона вбиратиметься у крупу більш тривалий час, і тому рідини випарується також більше. 

Щоб зварити рис для суші, беруть інші пропорції. Хтось використовує на 250 г рису 275 мл води та 25 мл оцту. Деякі кухарі варять рис для суші у співвідношенні 1:1,5. 

Як бачимо, існує багато пропорцій та технологій приготування рису для суші. Відразу в домашніх умовах вгадати ідеальне співвідношення дуже непросто. Особливо якщо немає досвіду зовсім. Також кожен тип рису від різних виробників може мати різні властивості. Тому найнадійніше – замовити готові суші в онлайн-ресторані. Не доведеться думати, як правильно варити рис для суші в домашніх умовах. Фахівці вже скуштували різні види рису та технології і зупинилися на найкращих. Завдяки цьому вони отримують ідеальний рис для роллов. 

Якщо хочеться поекспериментувати з приготуванням суші самостійно, розглянемо кілька способів, як варять рис для роллов. Це допоможе підібрати відповідний посуд з того, що є вдома.

Як приготувати рис для суші в мультиварці

Вважається, що рис після мультиварки виходить розсипчастий та липкий. Тобто такий, яким він має бути. Хоча технологія не є складною, не все так просто з результатом.

Спосіб застосування мультиварки, щоб зробити рис для роликів:

  • Вибирають режим "Експрес". У деяких пристроях є окрема функція "Рис".
  • Потрібно рис і вода у співвідношенні 1:1,5.
  • На приготування потрібно близько 40 хвилин. 
  • Після завершення циклу рис залишають у вимкненій мультиварці на 20–30 хвилин.

Хоч би скільки було рецептів приготування рису в мультиварці, завжди є ризик, що не вийде. Режими з однаковою назвою можуть бути різними за тривалістю в різних моделях мультиварок. Також і рис за своїми властивостями не однаковий. Тому приготування рису для суші у мультиварці – це експеримент. Важливо бути готовим, що рис може вийти недовареним і сухим, або занадто вологим і кашоподібним.

Інші способи приготування рису для суші

Використовують такі види посуду та технології приготування:

  • Рис для суші в пароварці. Крупу заливають водою у співвідношенні 1:1. Його залишають на пів години. Вода поступово розподіляється, і рис трохи набухає. Його готують у пароварці приблизно 40 хвилин.
  • Рис для роликів у скороварці. Використовують співвідношення рису та води відповідно до інструкції до скороварки. Вибирають режим “Рис” і встановлюють тривалість в 11 хвилин. Інакше крупа може переваритись. Інший спосіб: беруть рис у співвідношенні з водою 1:2 і готують у режимі “Рис”. Варять 5 хв. Коли таймер спрацює, скороварку можна перевести в режим підігріву або повністю вимкнути і залишити в ній рис на 15-20 хвилин.
  • Рис для суші в каструлі. Потрібне співвідношення крупи та води 1:1,5. Коли вода закипить, кришку щільно закривають та включають мінімальний вогонь. На приготування потрібно 10-15 хвилин. Вода має випаруватися повністю. Однак, тримати рис на вогні більше 20 хвилин не варто. Швидше за все, зерна прикиплять на дно. Важливо пам'ятати, що при варінні рису в каструлі не можна піднімати кришку і перемішувати.
  • Рис для ролів у рисоварці. Для прикладу пропонується співвідношення 300 г рису до 560 мл холодної води. Також знадобиться 60 мл рисового оцту. Коли крупа приготується в рисоварці, залишають її під закритою кришкою приблизно на півгодини без режиму підігріву. Поки рис доводиться до готовності, змішують у сковороді рисовий оцет, цукор та сіль. Як тільки заправка почне закипати, її вмикають. Коли рис та оцет охолонуть, їх змішують у неметалевій ємності.

Приготування рису для суші з різними видами оцту

Роли з рисовим оцтом набувають яскравого, насиченого аромату. Однак, основна роль оцту в рисі для суші – збільшити клейкість і зберегти її після остигання рису.

Щоб приготувати заправку для рису на 1 кг, знадобиться:

  • 180 мл рисового оцту;
  • півтори столові ложки солі;
  • 7 столових ложок цукру із гіркою;
  • один лист водоростей або 3 г.

Особливість рисового оцту в ніжному кисло-солодкому смаку. Він не має різкості, яка б перебивала аромат інших інгредієнтів.

Для приготування заправки змішують рисовий оцет, сіль та цукор і ставлять на вогонь. Суміш добре нагрівають, але не допускають закипання. Потрібно помішувати склад, поки сіль та цукор не розчиняться. Коли заправлення стає прозорим, вогонь можна вимикати.

Якщо використовуються водорості, то, як тільки готова заправка, в неї кладуть один лист і накривають кришкою. Через 10 хвилин його дістають.

Коли і рис, і заправка остигли, їх змішують силіконовою або дерев'яною лопаткою. Це важливо робити дуже акуратно, щоб рис не розім'явся і не перетворився на клейку масу.

Однак, рисовий оцет не скрізь легко знайти. І коштує він значно дорожче за інші види цієї приправи. Чи можна замінити рисовий оцет звичайним? Це буде невдалою заміною, оскільки у звичайного столового оцту різкий запах і дуже кислий смак. Через відсутність інших варіантів його можна розбавити 1:1 з водою, змішати з невеликою кількістю цукру. Однак, все одно кислота відчуватиметься гостро, якщо в суші рис із звичайним оцтом.

Рисовий оцет можна замінити яблучним оцтом. У нього фруктовий смак та менш різкий запах. Однак, він може бути сильним і перебивати аромат риби та соусів. У рису з яблучним оцтом специфічний присмак. На 100 мл яблучного оцту беруть 4-5 столових ложок цукру та 1,5-2 чайні ложки солі.

Рис для суші без рисового оцту

Важливо враховувати, що це дуже ризикований експеримент. Найчастіше в рисі недостатньо клейковини, щоб вона скріплювала масу в охолодженому вигляді. Велика ймовірність, що при остиганні роли розсипляться, якщо в них не буде рисового оцту.

Тому, щоб приготувати рис для ролів без оцту, необхідно взяти крупу з максимальною кількістю клейковини. У такому разі слідують таким етапам приготування:

  • Рис варять 15 хвилин|мінути|.
  • Всипають сіль, цукор та перебовтують вміст каструлі без використання ложки до розчинення інгредієнтів.
  • Коли вода закипить, вогонь вимикають і рис накривають кришкою. Він має постояти 20 хвилин та дійти до готовності. 
  • Рис можна полити лимонним соком.

Як бачимо, приготувати ідеальний рис для суші дуже непросто. Потрібно правильно вибрати рис, пропорцію води, технології приготування. Завжди є ризик, що рис перетвориться на кашу або буде занадто сухим. Щоб не розчаруватися та отримати задоволення від ролів, а особливо якщо очікуються гості, краще замовити готові суші.

На нашому сайті доступні такі види цієї страви:

  • Роли - це порції з одного типу суші. Можна вибрати серед популярних видів, таких як Каліфорнія, Філадельфія, Окінава, Веселка, Подвійний лосось, Кранч рол та ін. Також є роли без рису.
  • Нігірі Гункани - це різновид суші, в яких на грудку рису укладена риба, використовуються різні приправи та додаткові начинки.
  • Суші-сети – це набори із кількох видів суші. Вони ідеальні для тих, хто хоче скуштувати різні роли, а також для компанії рідних чи друзів.
  • Теплі роли порадують тих, хто не любить суші. Доступно багато варіантів цієї ніжної страви.

У кожному вигляді ролів від онлайн-ресторану “Вилки-палки” рис ідеально тримає форму, у нього м'яка консистенція. Наші майстри підібрали найбільш відповідні види крупи та технологію приготування. Ми використовуємо справжній рисовий оцет, завдяки цьому суші немає різкого запаху і кислоти.

Щоби суші опинилися на столі, не доведеться виходити з дому чи офісу. Ми доставляємо суші Одесою. Всі подробиці та актуальну інформацію можна дізнатись на нашому офіційному сайті.

Написати нам speech-bubble-7-outline