Кошик
Тут пусто.
Додайте страву у корзину
Час читання: 10хв

Чи можна їсти заморожену їжу: користь і шкода

Хочеться харчуватися смачно та різноманітно. На жаль, більшість людей не мають часу на те, щоб готувати багато страв. А хтось зовсім не встигає готувати їжу через роботу та інші справи. Багатьох у таких обставинах рятують готові заморожені продукти. Це овочеві, м'ясні страви, випічка.

Але крім різноманітності смаку важливо, щоб продукти були поживними та корисними. Безперечно, заморожена їжа – це дуже зручно. Але питання в тому, в чому її користь та шкода. Чи можна вживати заморожену їжу?

Чи зберігають заморожені продукти корисні речовини

Що корисніше: свіжа чи заморожена їжа? Звичайно, найкорисніші свіжі продукти і щойно приготовані страви. Вплив високої чи низької температури, безумовно, зменшує вміст вітамінів у продуктах. Вони окислюються. Особливо це стосується вітаміну С. Його вміст зменшується навіть у свіжих овочах та фруктах, які були зібрані та зберігаються якийсь час. Кількість інших вітамінів при заморожуванні також скорочується, проте зберігається більше, ніж вітамін С.

Щоб при низьких температурах в продуктах залишалося як найбільше корисних речовин, необхідно заморожувати їх швидко. Для цього застосовують шокову заморозку. Готові страви охолоджуються дуже швидко.

Чи безпечні заморожені напівфабрикати

Умови, за яких заморожена їжа безпечна:

  • Герметична упаковка.
  • Швидке заморожування.
  • Правильне зберігання при належній температурі в морозильній камері. Готові страви у ній розкладають за категоріями. Інакше, запахи продуктів змішуватимуться та вбиратимуться.
  • Доставка у точку продажу в рефрижераторі та правильне зберігання у магазині. Продукти якнайшвидше кладуть у морозильник або холодильник після покупки.

Правильне розморожування та приготування

Якщо продукти охолоджуються повільно і певний час зберігають температуру від +5 до +63, бактерії розмножуються інтенсивно. Охолодження продукту є безпечним, якщо його температура знижується від +70° до +3° і менше протягом максимум 90 хвилин.

При шоковому заморожуванні дотримуються цих умов:

  • Гарячий продукт, що пройшов стерилізацію, ставлять у камеру для швидкого заморожування.
  • Температура в ній дуже різко знижується до -40 ° і зберігається, поки продукт не охолоне всередині до -18 °.
  • Устаткування оснащене генераторами холоду та вентиляторами. Вони забезпечують постійну циркуляцію повітря, що дає рівномірне охолодження продуктів.

Це дозволяє зберегти поживні речовини. Мікроелементи при заморожуванні не руйнуються. Крім того, при такій обробці шкідливі мікроорганізми не встигають розвинутися та їхня активність значно знижується.

Популярні заморожені продукти

Декілька страв, які залишаються смачними після заморожування:

  • Котлети по-київськи, домашні котлети з курки, з індички, курячі котлети з овочами. Їх обсмажують та протушковують.
  • Бефстроганів із грибами готують у 100 мл води, в духовці від 15 до 20 хвилин.
  • Ньокі із картоплі з сиром моцарелла. Їх обсмажують із двох сторін і потім готують із соусом та водою під закритою кришкою не більше 15 хвилин.
  • Голубці з куркою та телятиною запікають у духовці протягом 20-25 хвилин, підтримуючи температуру +200°. Їх можна відварювати в каструлі 15 хвилин у 200 мл води та в соусі.
  • Лазання готується в духовці 15-20 хвилин.
  • Млинці з сиром, з вишнею або з куркою та грибами підігрівають у духовці близько 10-15 хвилин. Деко попередньо змащують вершковим маслом.
  • Сирники обсмажують на вершковому маслі та протушкують під кришкою 10-15 хвилин.
  • Фетучіні – італійська паста із плоских смужок тіста з соусом із м'яса телятини та томату. Спочатку відварюють пасту трохи більше 5 хвилин, додають соус і готують ще близько 10 хвилин.

Можна замовляти набори заморожених страв. У комплект можуть входити голубці з куркою та телятиною, жульєн, лазіння. Відмінний варіант для зайнятих людей – це набір готових страв на тиждень. Він урізноманітнює меню з мінімальними витратами часу. У набір входять голубці з куркою телятини, жульєн, фетучіні, лазіння, кіш з куркою та грибами, картопляне пюре.

Заморожують не лише готові страви, а й смачну випічку:

  • Круасани випікають 20-25 хвилин. В них можна додавати начинку самостійно.
  • Хачапурі із сиром запікають від 20 до 25 хвилин. Важливо не відкривати духовку у цей час.
  • Брауні з вишнею – це улюблений багатьма десерт із шоколадом, горіхами та вишнею. Його розігрівають у духовці 5-7 хвилин.
  • Кіш з куркою та грибами – це відкритий пиріг. Його запікають у духовці 15-20 хвилин. Цю страву можна розігрівати у мікрохвильовій печі.

Набори випічки можуть допомогти не тільки у тому, щоб урізноманітнити меню в будні. Їх можна замовляти в очікуванні на гостей. У набір випічки може входити брауні з вишнею, круасани та хачапурі.

Як готувати заморожені продукти правильно

Щоб заморожені страви приносили якнайбільше користі, необхідно розігрівати їх правильно. Кілька рекомендацій:

  • М'ясні страви та напівфабрикати бажано розморожувати у холодильнику на полиці. При повільному нагріванні смаки якості страв зберігаються найкраще. Можна дістати заморожені напівфабрикати з морозильника ввечері та покласти їх на ніч у холодильник.
  • Не можна ставити заморожену їжу у гарячу воду. Верхні шари продуктів розморозяться надто швидко і в них почнуть діяти мікроорганізми, середина залишиться замороженою. Це погіршує смак продуктів.
  • Бульйони, готові супи, морепродукти, овочеві страви, млинці та сирники можна розігрівати у замороженому вигляді.
  • Розморожену готову їжу підігрівають у духовці чи на плиті, намагаючись витримувати температуру від 150 до 220°C. Овочі можна розігрівати без розморожування, збільшивши час обробки.

Отже, чи можна їсти заморожену їжу? Це залежить від кількох факторів. Важливо вибирати напівфабрикати від надійних виробників. Професійні компанії використовують якісні продукти та знають, які з них можна заморожувати і в якому поєднанні. На виробництві вони дотримуються технологій приготування страв та високі санітарні умови. Цехи оснащені спеціальним морозильним обладнанням.

Користь та шкода заморожених напівфабрикатів визначається насамперед правильною заморозкою. Тоді максимально зберігаються корисні речовини та суттєво уповільнюється діяльність патогенних мікроорганізмів. Важливо використовувати заморожену їжу до закінчення терміну придатності, оскільки в ній також розвиваються бактерії, але дуже повільно.

Після покупки замороженого продукту важливо якнайшвидше доставити його додому. Якщо не потрібно готувати одразу, напівфабрикат кладуть у морозильну камеру. Перед приготуванням бажано тримати його в холодильнику для розморожування.

Написати нам speech-bubble-7-outline