Кошик
Тут пусто.
Додайте страву у корзину
Час читання: 15хв

Що таке батат? У чому його користь і шкода

Батат – це коренеплід, який збагачує раціон корисними речовинами і дає енергію. За обсягом вирощування він знаходиться на сьомому місці в світі серед овочів і злакових культур. Зовні батат – щось середнє між картоплею і морквою. Коренеплоди розрізняються за розміром. Форма може бути конусоподібною, довгастою, зігнутою або круглою. Батат жорсткий, але після температурної обробки він стає м'яким, набуває ніжну, кремову текстуру.

Інші назви батата – кумара і солодка картопля. Але чи дійсно цей коренеплід – родич звичної нам картоплі? З нього теж можна приготувати пюре і чіпси. Однак, у батата суттєві відмінності від картоплі. Розглянемо особливості цього коренеплоду. У чому його користь і шкода для людини? Що можна приготувати з солодкої картоплі?

Що таке батат

Бульби цієї рослини – це не плоди, а бічне коріння. "Батат картоплі не брат" і навіть не далекий родич. Це багаторічна трав'яниста ліана, що відноситься до сімейства в'юнкових. Картопля ж належить до роду пасльонових. 

Батат вирощували в Полінезії тисячі років тому, його вживали в їжу в середньовічній Європі. Кумари багато в країнах Південної Америки, в Індонезії, в деяких районах Африки, в Папуа-Новій Гвінеї. Однак, солодку картоплю поширили в багато частин світу, де помірний клімат. Завдяки селекції вдалося вивести менш теплолюбні сорти, які встигають значно швидше, ніж тропічні види.

Який батат на смак? Це залежить від сорту і умов, в яких розвивалася рослина: 

  • У овочевих видів цього коренеплоду солодкуватий смак, в м'якоті багато соку. У них жовтий колір. Є батат з більш сухою щільною структурою. Він добре підходить для приготування чіпсів і інших снеків. 
  • Десертні сорти батата насичено-солодкі, подібно банану або дині. Це помаранчеві або червоні коренеплоди. 
  • Сорти батата з білою м'якоттю менш солодкі і найбільш схожі на картоплю. У них міститься мало вітаміну А. Білий батат підходить для несолодких страв. 

Як росте батат

Солодка картопля – культура невибаглива, піклуватися про неї може навіть городник-початківець. Хоча вирощування батата нескладне, важливо враховувати, що його садять при температурному мінімумі +12,8 °. Для цієї рослини дуже критичні заморозки, навіть зовсім легкі. Вже при нульовій температурі листя гинуть. Якщо грунт промерзає до -2, постраждають бульби. 

Батат росте як на звичайних грядках, так і в теплиці або тимчасовому укритті у вигляді тунелю з плівки. Для зручності догляду за рослинами облаштовують сітку, кілки або мотузки, за якими буде витися ліана. Але це не обов'язково.

Батат збирають дуже акуратно, щоб не пошкодити ніжну шкірку. Якщо вона травмується, коренеплоди зберігають недовго. Солодку картоплю не рекомендують тримати в холоді, але при температурі вище +20 ° вона починає проростати. Відповідною буде температура від +13 до +16 °. 

Зберігання ідеальне, якщо батат складний в дерев'яні ящики і пересипаний піском, або кожен коренеплід загорнутий в папір. Так солодка картопля буде придатна в їжу протягом 1-2 років. При кімнатній же температурі батат можна зберігати не більше 1-2 тижнів. 

У місцевостях з помірним кліматом, в тому числі на території України, можна посадити цю рослину і зібрати урожай. Його вирощують по всій країні, враховуючи погодні особливості. В Україні найкраще ростуть ранні і скоростиглі сорти солодкої картоплі з періодом розвитку в 90-120 днів. Можна сказати, що батат – це вже місцева культура, а не екзотичний коренеплід. Але хоча кумару вирощують в Україні, в деяких районах її складно знайти в продажу. 

Види батата

Існує понад 7 000 овочевих, десертних і кормових сортів батата. Плоди розрізняються за формою і кольором. Найчастіше в їжу вживають помаранчевий, фіолетовий, білий, кремовий, рожевий сорти батата. Залежно від кольору коренеплоду різниться його насиченість речовинами. У помаранчевому бататі багато каротиноїдів, в фіолетовому – антоціанів. 

Найбільш смачні в сирому вигляді помаранчеві і жовті види батата. Вони схожі на соковиту солодку морквину.

Користь і шкода батата

У солодкої картоплі багато корисних властивостей, це поживний продукт. Особливість цього коренеплоду в тому, що вітаміну А в 100 г міститься вдвічі більше, ніж добова норма для дорослої людини. Ця речовина необхідна для гарного зору, еластичної шкіри. Вітамін А – один з найпотужніших антиоксидантів, які сприяють природному виробленню колагену в шкірі. Оскільки цей вітамін засвоюється разом з жиром, цей овоч вживають з сиродавленими рослинними оліями або домашньою сметаною. Крім того, батат містить такі корисні речовини:

  • вітамін С; 
  • калій; 
  • вітаміни групи B; 
  • мікроелементи: залізо, фосфор, мідь і ін.;
  • вуглеводи і білки;
  • клітковину. 

Батат багатше цінними нутриентами, ніж картопля. Калорійність батата – 60 ККал на 100 грам, як і у картоплі. У цих коренеплодів схожий баланс білків, жирів, простих і складних вуглеводів. У бататі міститься більше клітковини, вітаміну С, А, В6, магнію, кальцію, вітаміну А. Однак, пюре з батата або відварні скибочки будуть трохи сластити. Тому в деяких стравах батат не зможе повноцінно замінити картоплю.

Користь батата для здоров'я

У батата є лікувальні властивості:

  • Хоча це солодкий плід, він підходить для вживання в їжу при цукровому діабеті і тим, кому потрібно знизити вагу. Завдяки високому вмісту клітковини і іншим речовинам цукор засвоюється повільно. Тому не відбувається різких стрибків інсуліну.
  • Вважається, що батат зміцнює імунітет.
  • Оскільки в цьому коренеплоді багато каротиноїдів, клітковини, вітамінів групи В і С, він знижує шкідливий холестерин. Стінки судин стають більш пружними, що сприяє нормалізації тиску.
  • Завдяки вітаміну А батат покращує зір, якість шкіри, волосся.
  • Кальцій, фосфор і інші речовини солодкої картоплі зміцнюють кістки, що зменшує ризик розвитку остеопорозу.
  • У цьому коренеплоді є фітоестрогени, тому він корисний жінкам, щоб нормалізувати гормональний фон під час клімаксу.
  • Батат можна назвати природним пребіотиком через високий вміст клітковини, яка служить їжею для корисних бактерій в шлунково-кишковому тракті людини.
  • Речовини, що містяться в бататі, зміцнюють нервову систему

Шкода батата

У чому батат може бути шкідливий:

  • Якщо вживати занадто багато цього коренеплоду, у деяких людей виникає надлишок вітаміну А. Це провокує алергію і інші небажані процеси.
  • У коренеплоді можуть накопичуватися нітрати і інші продукти хімічних добрив, оскільки він розвивається в грунті.
  • Батат не підходить людям, у яких є виразковий коліт, дивертикуліт, сечокам'яна хвороба. Якщо утворилася виразка шлунка і у нього підвищена кислотність, солодку картоплю вживають дуже обережно і в маленьких кількостях з дозволу лікаря. 
  • Через високий вміст клітковини у деяких людей батат може викликати здуття і метеоризм.
  • Якщо вживати багато батата в період вагітності і годування дитини, може виникнути надлишок вітаміну А. Через це плід може розвиватися неправильно, виникають прояви бета-каротинової жовтяниці.

Людям з хронічними захворюваннями, порушеннями травної системи, вагітним необхідно проконсультуватися з лікарем перед тим, як використовувати батат в їжу. Незалежно від стану здоров'я солодку картоплю вживають помірно, як і будь-який харчовий продукт.

Як готують батат

Кілька порад щодо вибору і приготування батата:

  • Чим більше батат, тим він смачніше і соковитіше. 
  • Більше корисних речовин в бататі знаходиться ближче до шкірки. Вона у цього коренеплоду ніжна, тому бажано її залишати, особливо при запіканні в духовці. 
  • Воду, в якій варився батат, краще не виливати, а зварити на ній суп.
  • Щоб не підвищувалася калорійність батата під час смаження, краще використовувати сковороду гриль, а чіпси запікають в духовці.

З батата готують і не солодкі страви, і солодкі десерти. Його смажать, відварюють, додають в начинку випічки і вживають в сирому вигляді. Він поєднується з багатьма продуктами, соусами і спеціями. Як готують батат:

  • Батат-фрі – це корисна заміна картоплі-фрі. Хрустка скоринка і ніжний смак всередині скибочок подобається багатьом. Оскільки їх обсмажують в маслі, вітамін А засвоюється. Батат-фрі подають з різними соусами.
  • Запечені нарізані бульби батата з вершковим маслом, корицею і цукром – це корисний і простий десерт.
  • Чіпси з батата – відмінна заміна шкідливим снекам і супермаркету. Тонкі шматочки батата приправляють рослинним маслом і спеціями, запікають на деку до хрусткої скоринки. Якщо в кінці приготування посипати їх пармезаном, вийде смачне поєднання.
  • Панкейки або оладки з солодкої картоплі дуже ніжні.
  • Батат – корисний компонент свіжого салату. Його очищають від шкірки і натирають на тертці. Він добре поєднується з подрібненими горіхами, кокосовою стружкою і родзинками. Також його додають в несолодкі салати.
  • З батата печуть пироги з листковим тестом
  • Батат можна використовувати для бутербродів замість хліба. Запечені нарізані плоди – це основа, на яку укладають помідори, авокадо, часник, зелень, сир.
  • Пюре з батата виходить смачним в поєднанні з моцарелою.
  • Батат додають в мармелад, пастилу.
  • З солодкої картоплі готують варення.
  • Батат можна поєднувати з куркою і стейком. Він гармонує з рисом і нутом. Виходять калорійні страви, насичені корисними нутрієнтами. 

В Україні батат доступний не всюди, тому поекспериментувати з його приготуванням не завжди можливо. Ресторани ж закуповують цей коренеплід через постачальників. Тому у них можна замовити блюдо з батата. Солодку картоплю варто спробувати, оскільки вона вважається одним з найбільш поживних овочів. Чому б не зробити батат корисним доповненням до раціону? Тим, хто ніколи не пробував цей коренеплід, краще почати з особливо смачної страви з кумари – батата фрі. В Одесі його можна замовити в онлайн-ресторані “Вилки-Палки” вже готовим.

Написати нам speech-bubble-7-outline