Батат – це коренеплід, який збагачує раціон корисними речовинами і дає енергію. За обсягом вирощування він знаходиться на сьомому місці в світі серед овочів і злакових культур. Зовні батат – щось середнє між картоплею і морквою. Коренеплоди розрізняються за розміром. Форма може бути конусоподібною, довгастою, зігнутою або круглою. Батат жорсткий, але після температурної обробки він стає м'яким, набуває ніжну, кремову текстуру.
Інші назви батата – кумара і солодка картопля. Але чи дійсно цей коренеплід – родич звичної нам картоплі? З нього теж можна приготувати пюре і чіпси. Однак, у батата суттєві відмінності від картоплі. Розглянемо особливості цього коренеплоду. У чому його користь і шкода для людини? Що можна приготувати з солодкої картоплі?
Бульби цієї рослини – це не плоди, а бічне коріння. "Батат картоплі не брат" і навіть не далекий родич. Це багаторічна трав'яниста ліана, що відноситься до сімейства в'юнкових. Картопля ж належить до роду пасльонових.
Батат вирощували в Полінезії тисячі років тому, його вживали в їжу в середньовічній Європі. Кумари багато в країнах Південної Америки, в Індонезії, в деяких районах Африки, в Папуа-Новій Гвінеї. Однак, солодку картоплю поширили в багато частин світу, де помірний клімат. Завдяки селекції вдалося вивести менш теплолюбні сорти, які встигають значно швидше, ніж тропічні види.
Який батат на смак? Це залежить від сорту і умов, в яких розвивалася рослина:
Солодка картопля – культура невибаглива, піклуватися про неї може навіть городник-початківець. Хоча вирощування батата нескладне, важливо враховувати, що його садять при температурному мінімумі +12,8 °. Для цієї рослини дуже критичні заморозки, навіть зовсім легкі. Вже при нульовій температурі листя гинуть. Якщо грунт промерзає до -2, постраждають бульби.
Батат росте як на звичайних грядках, так і в теплиці або тимчасовому укритті у вигляді тунелю з плівки. Для зручності догляду за рослинами облаштовують сітку, кілки або мотузки, за якими буде витися ліана. Але це не обов'язково.
Батат збирають дуже акуратно, щоб не пошкодити ніжну шкірку. Якщо вона травмується, коренеплоди зберігають недовго. Солодку картоплю не рекомендують тримати в холоді, але при температурі вище +20 ° вона починає проростати. Відповідною буде температура від +13 до +16 °.
Зберігання ідеальне, якщо батат складний в дерев'яні ящики і пересипаний піском, або кожен коренеплід загорнутий в папір. Так солодка картопля буде придатна в їжу протягом 1-2 років. При кімнатній же температурі батат можна зберігати не більше 1-2 тижнів.
У місцевостях з помірним кліматом, в тому числі на території України, можна посадити цю рослину і зібрати урожай. Його вирощують по всій країні, враховуючи погодні особливості. В Україні найкраще ростуть ранні і скоростиглі сорти солодкої картоплі з періодом розвитку в 90-120 днів. Можна сказати, що батат – це вже місцева культура, а не екзотичний коренеплід. Але хоча кумару вирощують в Україні, в деяких районах її складно знайти в продажу.
Існує понад 7 000 овочевих, десертних і кормових сортів батата. Плоди розрізняються за формою і кольором. Найчастіше в їжу вживають помаранчевий, фіолетовий, білий, кремовий, рожевий сорти батата. Залежно від кольору коренеплоду різниться його насиченість речовинами. У помаранчевому бататі багато каротиноїдів, в фіолетовому – антоціанів.
Найбільш смачні в сирому вигляді помаранчеві і жовті види батата. Вони схожі на соковиту солодку морквину.
У солодкої картоплі багато корисних властивостей, це поживний продукт. Особливість цього коренеплоду в тому, що вітаміну А в 100 г міститься вдвічі більше, ніж добова норма для дорослої людини. Ця речовина необхідна для гарного зору, еластичної шкіри. Вітамін А – один з найпотужніших антиоксидантів, які сприяють природному виробленню колагену в шкірі. Оскільки цей вітамін засвоюється разом з жиром, цей овоч вживають з сиродавленими рослинними оліями або домашньою сметаною. Крім того, батат містить такі корисні речовини:
Батат багатше цінними нутриентами, ніж картопля. Калорійність батата – 60 ККал на 100 грам, як і у картоплі. У цих коренеплодів схожий баланс білків, жирів, простих і складних вуглеводів. У бататі міститься більше клітковини, вітаміну С, А, В6, магнію, кальцію, вітаміну А. Однак, пюре з батата або відварні скибочки будуть трохи сластити. Тому в деяких стравах батат не зможе повноцінно замінити картоплю.
У батата є лікувальні властивості:
У чому батат може бути шкідливий:
Людям з хронічними захворюваннями, порушеннями травної системи, вагітним необхідно проконсультуватися з лікарем перед тим, як використовувати батат в їжу. Незалежно від стану здоров'я солодку картоплю вживають помірно, як і будь-який харчовий продукт.
Кілька порад щодо вибору і приготування батата:
З батата готують і не солодкі страви, і солодкі десерти. Його смажать, відварюють, додають в начинку випічки і вживають в сирому вигляді. Він поєднується з багатьма продуктами, соусами і спеціями. Як готують батат:
В Україні батат доступний не всюди, тому поекспериментувати з його приготуванням не завжди можливо. Ресторани ж закуповують цей коренеплід через постачальників. Тому у них можна замовити блюдо з батата. Солодку картоплю варто спробувати, оскільки вона вважається одним з найбільш поживних овочів. Чому б не зробити батат корисним доповненням до раціону? Тим, хто ніколи не пробував цей коренеплід, краще почати з особливо смачної страви з кумари – батата фрі. В Одесі його можна замовити в онлайн-ресторані “Вилки-Палки” вже готовим.